225 ml mleka
1 łyżka oleju
125 g mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru pudru
1 jabłko
Wymieszać mleko z olejem. Dodać mąkę, sodę i cukier.
Rozgrzać patelnię (niekoniecznie z olejem). Jeśli ciasto zgęstniało dolać 25 ml mleka i wymieszać.
Smażymy placuszki. Gdy na wierzchu pojawią się bąble kładziemy na wierzch dwa cienkie plasterki jabłka i przewracamy placek na druga stronę.
Przepis zaadaptowany w miarę posiadanych składników od Mamy Alergika. Jestem posiadaczką jej książki choć u moich dzieci alergii nie stwierdzono. Ale przepisy są świetne i proste. I właśnie z książki ,,Mama alergika gotuje. Tradycyjnie." pochodzi przepis na placuszki owsiano-jaglane z bananami. Jak widać w naszych placuszkach bananów nie widać. I nie tylko bananów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz